Blokka

Hva er det med nordmenn? Hva er det som får oss til i det hele tatt å vurdere å bo i blokk, lagvis oppå hverandre, tett i tett? Vi av alle. Vi som har mer plass, i betydningen flere kvadratkilometer pr innbygger, enn noen andre.

Vi kunne bodd i hver vår enebolig med svær hage og likevel hatt mer enn nok plass igjen til alt det vi liker å gjøre på fritida.Svaret er ganske enkelt. De fleste av oss vil bo der jobbene er – i byer eller tettsteder. De fleste av oss vil også bo i nærheten av kulturtilbud, shopping og alle de andre bymessige kvalitetene. Med andre ord vil de fleste av oss bo på steder med begrenset plass, og det som det er lite av, det blir ofte dyrt.

 

Byplanlegging og bokvalitet

Blokka er det perfekte kompromisset. Den holder prisen for å bo nede og bokvaliteten oppe. En moderne blokk har både god lydisolasjon mot naboer over, under og ved siden, og god uteplass med balkonger og terrasser. Kombinert med god byplanlegging vinner blokka på nesten alle områder sammenlignet med andre boformer. Her kan flere mennesker bo mer sentralt med kortere vei til jobb og fritidsaktiviteter, skoler og barnehager. Blokka gjør livet enklere. Undersøkelser viser at stadig flere av oss opplever å ha stadig dårligere tid. For tyve år siden hadde ingen hørt om tidsklemma. I dag skulle de fleste av oss egentlig vært et annet sted og gjort noe annet hele tiden. Flaks da, at man bor i blokk. Nesten ikke noe vedlikehold, ingen gressklipping, ingen snømåking. Mer tid til det du har lyst til å gjøre. Mindre til alt det andre, det du ikke liker.

Visste du at…?

Blokka er ingen "nymoderne" oppfinnelse. Allerede før Kristi fødsel bygde romerne blokker, eller insulae på latin, på opptil syv etasjer. Rundt år 400 var det mer enn 40.000 boligblokker i Roma. Til sammenligning så de første leiegårdene på 3 - 4 etasjer dagens lys i Christiania på 1600-tallet.