Din egen urtehage

Terrassene på Skårersletta blir vestvendte og solrike, med andre ord ideelle for deg som har lyst til å dyrke dine egne krydderurter.

Urter er lette å få til og enkle å dyrke, og du kan starte beskjedent med bare noen krukker, og heller utvide senere hvis du har plass og lyst.

Hvilke urter passer på din terrasse?

Det viktigste er at du velger urter du liker og har lyst til å bruke i matlagningen. Mynte og sitronmelisse er enkle å få til. Får de bra med sol, vokser de villig og brer seg lett.

Salvie, timian, oregano og rosmarin trives med godt drenert jord og mye sol. De tre første klarer fint en mild vinter og kommer tilbake år etter år, men rosmarin er ikke hardfør nok for en norsk vinter. Basilikum trenger minst 15 graders varme. Den kan være litt vanskelig, men det er absolutt bryet verdt å forsøke.

Gressløk klarer seg nesten hvor som helst, mens persille og hvitløk trives best i solen. Lavendel både dufter godt og ser flott ut når den blomstrer. Får den nok sol og godt drenert jord, kan den vokse seg stor og kraftig.

 

Kjøp kvalitet med en gang

Ikke et vondt ord om urtene du får kjøpt i matbutikken, men de skal brukes og spises, og er ikke beregnet på å plantes ut. Derfor skal du kjøpe plantene dine på ditt lokale hagesenter. Disse er ment for utplanting og gjør det lettere å lykkes.

Enkle stelletips

Start med god jord og god drenering, for eksempel et lag med Leca-kuler i bunnen av potta eller kassa. Da er du allerede langt på vei til å lykkes. Alt du må huske på nå er å vanne og gjødsle regelmessig, luke en gang i blant, og holde snegler og skadedyr unna. Prøv deg frem, og ikke vær redd for å spørre om råd på hagesenteret.